VREDE VOEREN – COLUMN OVER PACIFISME 

Column geschreven als social media post naar aanleiding van verhitte discussies op mijn tijdlijn die ontstonden na de inval van Rusland op Oekraïne. 

 

VREDE VOEREN
 
Sinds het begin van de invasie van Rusland op Oekraïne heb ik mijn best proberen te doen via persoonlijke bespiegelingen de gemoederen een beetje te temperen. Ik heb voldoende oorlogen van dichtbij gezien om te begrijpen dat de geweldsspiraal die oorlog is op den duur alleen maar heftiger, oncontroleerbaarder en irrationeler wordt. Dat zolang we blijven denken in ‘goed’ en ‘kwaad’ en ‘dader’ en ‘slachtoffer’ steeds heftigere vormen van geweld geoorloofd lijken aan beide zijden.
De ‘vijand’ verliest zijn menselijkheid en ‘angst’ en ‘bloeddorst’ nemen de overhand. Een trekker overhalen duurt nog geen seconde, maar de gevolgen ervan kunnen nog generaties lang doordreunen. Ik weiger hieraan mee te doen.
 
Sommige reacties op mijn teksten waren verre van mild en bij vlagen ronduit kwetsend. Ik kan ermee leven. Mijn overgrootvader, die militant pacifist was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, is met zijn voltallige gezin Engeland uitgezet toen hij in Hydepark in Londen verkondigde dat compassie voor de Duitse bezetter een kortere weg naar vrede was. Ik heb veel familieleden die gevangenisstraffen hebben uitgezeten omdat ze weigerden te geloven dat geweld effectiever was dan pacifistische methoden van verzet.
 
Het grote probleem vind ik de aanhoudende misvatting dat geweldloos verzet zwak en naïef zou zijn. Dat is niet zo. Uit onderzoek blijkt dat uit meer dan 300 conflicten tussen 1900 en nu geweldloos verzet zelfs twee keer zo effectief bleek dan gewelddadig verzet en landen na een geweldloos afwikkeling van een conflict sneller een gezonde en duurzame democratie wisten op te bouwen.
Voor wie interesse heeft in geweldloos verzet kan zoeken naar het werk van Gene Sharp.
 
Mahatma Ghandi, Martin Luther King jr., Desmond Tutu, Albert Einstein, John F Kennedy, Nicola Tesla, Moeder Theresa, Nelson Mandela, de Dalai Lama, Maya Angelou, Paus Johannes Paulus de Tweede, John Lennon.
 
Zomaar een greep uit de meest vooraanstaande pacifisten in de wereld. Als proberen thuis te horen in dit rijtje mij laf en naïef maakt dan is dat maar zo. Ik vind deze mensen persoonlijk bijzonder dapper en inspirerend en hun strijd was zeker niet ongevaarlijk.
Ik trek me voorlopig even terug uit de loopgraven van social media. Voor je het weet kom je in verleiding te worden wat je probeert te bestrijden. Ik waak ervoor.
 
Wie oorlog wil voeren staat dat vrij. Wie met gebalde vuist en vooruitgestoken bajonet heldhaftig de vijand wil terug proberen te dringen: ‘Be my guest’.
 
Ik persoonlijk voer alleen persoonlijk liever geen oorlog.
 
Ik voer liever vrede.
 
☮️
 
Amsterdam 10-04-2022
 

Category: Writing Dutch